Jaruna
Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou
Snídaně před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 200 g polohrubé mouky
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 15 g čerstvého droždí
- kapka rumu na dochucení
- máslo na smažení
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový lusk
- 3 žloutky
- 300 g borůvek
- krupicový cukr podle chuti
- 100 ml červeného polosuchého vína
- 250 g měkkého tvarohu
- máta
Postup
1 V míse smíchejte všechny suroviny na lívance (mléko, vejce, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru, rozdrobené droždí a kapku rumu) a nechte asi hodinu kynout.
2 Mezitím si připravte omáčku. Do menšího kastrůlku vlijte smetanu a přisypte vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj seškrábněte semínka a přidejte je do smetany. Smetanu přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a metličkou vmíchejte prošlehané žloutky. Vraťte kastrůlek na sporák a za stálého míchání metlou pomalu a při nízké teplotě vařte, dokud nezačne houstnout; pak stáhněte z ohně.
3 Dvě třetiny borůvek vsypte do kastrůlku, zalijte vínem a přiveďte k varu. Přisypte cukr a krátce povařte (4–5 minut). Omáčku propasírujte přes jemný cedník, zbytek borůvek použijte jako ozdobu.
4 Tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou a vyšlehejte.
5 V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm usmažte všechny lívance. Podávejte s borůvkami, vanilkovou omáčkou a našlehaným tvarohem, ozdobené lístky máty.