Ondřej Musil
Polévka guacamole
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 dlouhá zelená chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná
- 1,25 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 velká nebo 3 malá zralá avokáda
- menší hrst listů koriandru, nasekaného
- sůl a čerstvě drcený černý pepř
- zakysaná smetana k podávání
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- 60 ml bílého vinného octa
- 2 lžičky krupicového cukru
- 1 lžička soli
Postup
Příprava jídla
1 Promíchejte všechny suroviny na marinovanou cibuli a nechte je hodinu odležet.
2 V hrnci rozpalte olej, vsypte do něj nasekanou cibuli a na mírném plameni míchejte 1–2 minuty. Přidejte česnek a chilli papričku a opékejte další minutu. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte plamen a vařte 5 minut. Odstavte a nechte zchladnout.
3 Avokáda podélně rozpulte a odstraňte z nich pecku. Dužinu vyberte lžící a přesuňte do mixéru. Přidejte koriandr a za postupného přilévání vývaru umixujte dohladka. Vraťte zpět do hrnce, ochuťte a prohřejte.
4 Osušte marinovanou cibuli papírovou utěrkou. Polévku rozlijte do misek, ozdobte lžící zakysané smetany a cibulí a hojně posypte čerstvě drceným pepřem.
NĚCO NAVÍC
Rozmixované avokádo stačí krátce prohřát, varem totiž zhořkne. Marinovaná cibule dodá polévce pikantnost, která avokádu chybí.