Jaruna
Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami
Velkej oběd před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 800 g brambor, uvařených ve slupce
- 600 g uzené krkovice bez kosti
- 100 g anglické slaniny (tenké plátky)
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 500 g kysaného zelí, lehce vymačkaného
- sůl
- 6 kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 200 ml smetany (na vaření či ke šlehání)
Postup
1 Brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Uzené maso nakrájejte přes vlákno rovněž na silnější plátky. Troubu předehřejete na 200 °C. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložte plátky slaniny, půlkou dávky brambor, osolte, opepřete a na brambory rozložte cibuli a část zelí.
2 Posypte celým kořením a na zelí rozložte nakrájené uzené maso, pak zbylé zelí a brambory. Povrch osolte, přelijte smetanou s rozmíchanou paprikou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 30–40 minut, až brambory zezlátnou a zelí změkne. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.
NĚCO NAVÍC
Zapékat můžete i plátky syrových brambor – jen pozor, syrové brambory kvůli kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou.
Velmi kvalitní uzené koupíte v řetězci Globus a v řeznictví František Kšána a syn v Praze 6 v Patočkově ulici.