Jaruna
Jehněčí kýta na majoránce
Velkej oběd před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,5 kg jehněčí kýty
- 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 4 lžíce másla
- asi 1 l drůbežího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (33–40 %)
- 2 lžíce čerstvých lístků majoránky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- rýže, těstoviny nebo žemlový knedlík (recept) k podávání
Postup
1 Maso odblaňte a nakrájejte na malé kostky, maximálně o hraně 1,5 cm. Dobře osolte a opepřete. V kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla a opékejte na něm cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut. Přidejte jehněčí a opékejte ho tak dlouho, dokud se neodpaří všechna šťáva.
2 Poté přidejte česnek a míchejte ještě asi minutu. Zalijte vývarem tak, aby maso bylo potopené, a přiklopte. Ztlumte oheň a maso duste doměkka asi 1 hodinu. Podle potřeby přilévejte vývar.
3 Jakmile je maso měkké, přilijte smetanu a přiveďte k varu. Povařte 2 minuty. Hrnec stáhněte z ohně. Zbylé vychlazené máslo nakrájejte na kostičky a vmíchejte do pokrmu. Přidejte lístky čerstvě pokrájené majoránky. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Podávejte třeba s tagliatelle.