Jaruna
Hovězí empanadas
Mexico před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kg zadního hovězího (viz box)
- 3 červené papriky, zbavené semeníku
- 5 středních cibulí nebo 3 velké
- 4 velké stroužky česneku, oloupané
- 50 ml olivového oleje
- 50 ml slunečnicového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka mletého kmínu
- 5 vajec, vařených natvrdo + 1 na potření
- 100 g zelených oliv, bez pecek
- 2 balení křehkého těsta Wewalka
- hladká mouka na vál
Postup
Připravte náplň (třeba i den předem)
1 Maso nakrájejte nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm). Cibuli i papriky nakrájejte nadrobno, česnek najemno nasekejte.
2 Na oleji osmahněte dosklovita cibuli, pak opečte česnek a papriky a potom orestujte maso. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka.
3 Masovou směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.
Naplňte empanadas a uzavřete je
Ozdobný okraj taštiček nejen dobře vypadá, ale v Argentině podle něj poznají, jakou směsí jsou empanadas plněné.
1 Poprašte vál moukou a plát křehkého těsta ještě trochu rozválejte. Vypichujte z něj kolečka o průměru asi 10 cm.
2 Rozválejte i druhou placku, pak všechny zbytky těsta spojte a také vyválejte. Celkem byste měli získat asi 16 vykrájených koleček.
3 Kolečko těsta si položte do dlaně a do středu naneste cca lžíci náplně. Okraje nechte čisté a volné, ale náplní nešetřete.
4 Okraje těsta ohněte k sobě a vytvořte půlměsíc s náplní ve středu. Stiskem prstů je spojte a ztenčete. U kvalitního těsta je nemusíte ani ničím potírat.
5 Spojený okraj pak ohýbejte nahoru a pomocí prstů tvarujte varhánky (sklady), jako když nabíráte látku na sukni. Prstem každý sklad přitiskněte.
Poslední úpravy
Předehřejte troubu na 180 °C a rozpalte v ní plech na pečení. Empanadas pak pokládejte na rozpálený plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem s kapkou vody nebo celým rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 20 minut dozlatova. Jezte teplé i studené a podávejte s argentinským červeným vínem (skvělé s Newen Malbec, Fin del Mundo, Patagonie).