Jaruna
Škubánky s mákem a rumovými švestkami
Velkej oběd před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1500 g moučnatých brambor, oloupaných
- 230 g hladké mouky
- 150 g sádla, rozpuštěného
- sůl
- 50 g moučkového cukru + 100 g mletého máku na posypání
- 100 g sušených švestek, bez pecky
- 250 ml tmavého rumu (třeba tuzemáku)
- 80 g celých loupaných mandlí
Postup
Příprava jídla
1 Oloupané, nahrubo pokrájené brambory (malé nechte v celku) uvařte ve vodě do poloměkka; trvá to asi 10 minut. Slijte z nich část vody (tu uschovejte), aby hladina sahala jen do poloviny výšky brambor. Pak vařečkou brambory trochu pomačkejte a obráceným koncem vařečky do nich udělejte několik děr až na dno. Zasypte je moukou a zalijte polovinou scezené horké vody. Hrnec přiklopte poklicí a nechte stát asi 20 minut, aby se mouka dobře propařila. Mezitím si připravte švestky – propláchněte je horkou vodou, místo pecky vložte mandli a 10 minut povařte v rumu.
2 Propařené brambory s moukou důkladně vymíchejte elektrickým hnětačem nebo ručně metlou na hladkou, tužší a nelepivou hmotu. Lžící namočenou v sádle z těsta vykrajujte škubánky (noky) a na talíři je posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podávejte s rumovými švestkami.
DOKONALÉ ŠKUBÁNKY
Konzistence škubánků vždy závisí na druhu brambor, jejich měkkosti a množství použité vody. Ideální jsou moučné brambory (varný typ C), které mají hodně škrobu.
Pokud brambory převaříte, budou škubánky mazlavé. Brambory proto slijte včas – ještě než se dovaří, protože při spařování mouky dojdou. Máte-li těsto na škubánky moc řídké, znamená to, že je v nich příliš vody. Je proto potřeba je vařit jen tak tak potopené. Těsto má správnou konzistenci, když jdou škubánky vymíchat ztuha.