www.delibety.com
Pečený ČAJ
Nápoje před více než 10 roky z blog.veruska.cz
Ingredience
- ovoce (citrony, mandarinky, pomeranče, kiwi, kaki, jablka, rybíz) v poměru dle libosti – citron doporučuji jen jeden, cukr krystal (tmavý nebo bílý), hřebíček, celá skořice, hvězdičky badyánu, případně zázvor, pár kapek alkoholu
Postup
Poměr ovoce si zvolte dle libosti. Citron by měl být jen jeden – můžete použít třeba jen kůru, nebo jen šťávu, nebo pokrájený citron celý. Větší ovoce pokrájejte na kostky, jablka před krájením zbavte jádřinců (můžete je i oloupat). Kiwi oloupejte. Rybíz klidně použijte mrazený, předem jej nerozmrazujte, jen jej poválejte válečkem v sáčku, aby na plechu netvořil jednu zmrzlou hroudu.
Všechno ovoce dejte na vyšší plech a promíchejte. Přidejte cukr v množství dle sladkosti ovoce. Já obvykle dala zhruba v množství rovnajícím se polovině váhy ovoce. Na to vše rozházejte hřebíček (na plech asi 6 kusů), rozlámaný jeden svítek skořice a 3 badyánové hvězdičky. Chcete-li, přidejte na malé kostičky nakrájený čerstvý zázvor. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut s tím, že po 10 až 15 minutách na směs mrkněte a promíchejte. Plňte ještě horké do čistých skleniček a nahoru kápněte pár kapiček rumu, vodky či slivovice. To pro lepší výdrž (toho pečeného čaje samozřejmě). Uzavřete, otočte víčkem dolů, nechte zchládnout a skladujte v lednici. Ze skleničky odeberte zhruba 3 lžičky, dejte do šálku a zalijte horkou vodou. Pijte a nakonec snězte.