Jaruna
Selské risotto
Italian před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 300 g rýže carnaroli, arborio…
- 1 menší červená cibule
- 2 řapíky celeru
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 dcl bílého vína
- 6 listů kapusty
- 150 g pancetty či slaniny v celku
- kus pecorina
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Do většího hrnce kápněte 2 lžíce olivového oleje a postavte ho na mírný oheň. Nasekejte nadrobno červenou cibuli a řapíky celeru a v hrnci vše lehce orestujte. Přisypte rýži, chvilku ji na plameni promíchejte se zeleninou a pak přilijte bílé víno. Během odpařování alkoholu z vína se nesnažte stoupající páru vdechnout, urazí vám to nos. Až se o pár minutách odpaří alkohol, začněte ihned přilévat vývar. Lehce osolte a pozvolna rýži za stálého dolévání vývaru vařte 17 minut.
V době probublávání rýže oloupejte z kapusty několik listů, opláchněte je od zbylé hlíny, osušte je a nakrájejte na proužky. Slaninu pokrájenou na kostičky začněte opékat na rozpálené pánvi. Po chvíli opékání k ní přidejte kapustu a restujte přibližně dalších 5 minut.
Až bude rýže téměř na al dente, přidejte k ní lžíci másla a kapustu se slaninou. Promíchejte, přidejte špetku čerstvě namletého pepře a přistrouhejte do risotta kus pecorina. Hotové risotto naservírujte, zakápněte ho olivovým olejem, navrch přidejte extra opečený kousek slaniny a máte senza oběd ve venkovském stylu.