Jaruna
Vepřové závitky s jablečno-cibulovou marmeládou
Vepřový před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- vepřové maso
- 4
- plátky
- (pečeně bez kosti, každý plátek asi 120g)
- šunka sušená
- 4
- plátky
- (např. parmská)
- rukola
- 40
- gramů
- olej
- 1
- lžíce
- sůl
- jablka
- 500
- gramů
- (letní, oloupaná)
- cibulka jarní
- 1
- svazek
- víno bílé
- 1
- decilitr
- cukr
- 2
- lžíce
- hřebíček
- 4
- kusy
- pepř bílý
- 1
- špetka
- (mletý)
- cibulka jarní
- 1
- svazek
- smetana
- 2,5
- decilitrů
- vývar
- 2,5
- decilitrů
- mouka pšeničná hladká
- 2
- lžíce
- olej olivový
- 2
- lžíce
- sůl
Postup
Plátky vepřového masa naklepeme a poklademe je plátky sušené šunky. Lístky rukoly očistíme, opereme, necháme odkapat a rozdělíme na plátky masa se sušenou šunkou. Každý naplněný plátek masa podélně (z delší strany) stočíme do pevné roládky, kterou spíchneme párátkem nebo svážeme kuchyňským provázkem. Roládky necháme v chladu odležet.
Jablka oloupeme škrabkou na brambory nebo ostrým nožem, rozkrojíme je na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Pak dužninu nakrájíme na menší kostičky. Do kastrolu nalijeme víno, přidáme cukr a hřebíčky a přivedeme k varu. Cibulky očistíme, odřízneme z nich hlavičky (stonky si necháme na omáčku), nakrájíme je nadrobno a přidáme do kastrolu. Pak přidáme nakrájená jablka, vše promícháme, okořeníme bílým pepřem, kastrol zakryjeme poklicí a směs necháme zvolna dusit, dokud nejsou jablka měkká.
V malém kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání ji lehce zpěníme. Přilijeme studený vývar, rozšleháme a za stálého míchání povaříme. Pak vešleháme smetanu, omáčku osolíme a necháme zvolna vařit alespoň 15 minut. Pak do omáčky přidáme nakrájené stonky cibulek (i ty, které zbyly z cibulek na marmeládu), krátce povaříme, omáčku rozmixujeme a podle chuti dosolíme.
Odleželé maso a zbylé hlavičky cibulek na omáčku opečeme ze všech stran v pekáčku na lžíci olivového oleje, podle potřeby osolíme a vložíme na 10 – 12 minut do trouby vyhřáté na 160 °C.
Hotové maso zbavíme párátek nebo provázku, nakrájíme na plátky a upravíme na talíře. Výpek přimícháme do marmelády z podušených jablek, přidáme k masu, podlijeme omáčkou a podáváme s těstovinovými vřetýnky.