Jaruna
Sicilské pesto s ricottou
Rychlovky před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g ricotty
- 50 g parmazánu nebo Gran Moravia
- hrst hladkolisté petrželky
- panenský olivový olej
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 2 sardelové řezy
- špetka drcených chilli papriček
- 2 lžičky kaparů
- hrst černých řeckých oliv (např. řecké Fragata bez nálevu)
- 6–8 nakládaných sušených rajčat
Postup
1 Na 4 lžících panenského olivového oleje opékejte minutu česnek, sardelové řezy a chilli. Přidejte kapary, okapaná a nasekaná nakládaná sušená rajčata a míchejte další minutu.
2 Směs rozmixujte nebo utřete v hmoždíři s ricottou a parmazánem. Vmíchejte nadrobno nasekané odpeckované olivy a petrželku. Je-li směs moc hustá, přidejte olivový olej.
NĚCO NAVÍC
Rajčata můžete nahradit 1–2 lžícemi dvakrát koncentrovaného italského rajského protlaku (doppio concentrato).
JAK POUŽÍT
Ze sicilského pesta můžete podle našeho receptu připravit pikantní těstoviny s chorizem. Chutnat vám bude i namazané na opečených plátcích ciabatty. Aromatické pesto můžete přidat do těstovin s konzervovaným tuňákem a fazolemi nebo podávat jako dip ke grilovaným jehněčím klobáskám.