Jaruna
Vepřové kotlety nadivoko
Vepřový před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- vepřové maso
- 4
- plátky
- (kotlety s kostí)
- borůvky
- 1
- balení
- (vanička)
- borovička
- 4
- lžíce
- (nebo gin)
- worcesterská omáčka
- 2
- lžíce
- cukr
- 1
- lžíce
- máslo
- 1
- lžíce
- jalovec
- 1
- snítka
- mouka pšeničná hladká
- 1
- lžička
- olej
- pepř mletý
- sůl
Postup
Kotlety naklepeme, postranní blanku na několika místech nařízneme (aby se maso při pečení nezkroutilo) a kotlety opepříme. Polovinu borůvek rozmačkáme v misce se lžící cukru, špetkou pepře, borovičkou nebo ginem, worcesterem a 2 lžícemi oleje. Touto směsí potřeme kotlety, poklademe je částmi jalovce a uložíme na 24 hodin v chladu.
Odleželé kotlety osolíme a na troše rozpáleného oleje je zprudka opečeme z obou stran (asi 2 - 3 minuty z každé strany). Opečené kotlety vyjmeme a uložíme v teple.
Do výpeku přidáme lžíci másla, zaprášíme ho hladkou moukou a rozmícháme. Přilijeme 2 – 3 dl studené vody, opět rozmícháme a omáčku krátce povaříme. Pak do ní přidáme zbylou marinádu z masa s větvičkami jalovce a na prudkém ohni vše svaříme na poloviční množství. Omáčku přecedíme, přidáme do ní zbylé borůvky a necháme je trochu prohřát.
Kotlety rozdělíme na talíře, přelijeme je teplou borůvkovou omáčkou a podáváme s hranolky nebo malými bramboráčky.