Jaruna
Vlámské telecí ragú
Večeře před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- telecí maso
- 800
- gramů
- (zadní)
- ocet
- 2
- decilitry
- cibule
- 1
- kus
- (větší)
- mrkev
- 200
- gramů
- celer řapíkatý
- 150
- gramů
- kapusta
- 150
- gramů
- máslo
- 150
- gramů
- tymián
- 1
- snítka
- bobkový list
- 5
- kusů
- víno bílé
- 3
- decilitry
- sůl
- pepř bílý
- (mletý)
- smetana
- 2
- decilitry
- žloutek
- 2
- kusy
Postup
Telecí maso nakrájíme na kostky a vložíme je do hrnce. Maso zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené, přidáme ocet a vaříme asi 20 minut, až maso zcela zbělá. Pak ho scedíme a odložíme stranou.
Cibuli a mrkev oloupeme, stonky řapíkatého celeru zbavíme pomocí škrabky tuhých vláken, listy kapusty omyjeme a vše nakrájíme na větší kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání ji orestujeme. Přidáme povařené maso a tymián s bobkovým listem, přilijeme bílé víno, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme asi 20 minut, dokud není maso téměř měkké.
Když šťáva v hrnci začne houstnout, přilijeme smetanu s rozšlehanými žloutky, promícháme, odstavíme z ohně a hrnec zakryjeme pokličkou.