Jaruna
Biftek Chateaubriand
Hovězí před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 řezy z prostředku hovězí svíčkové, každý cca 8 cm silný (každý o váze cca 500 g)
- olivový olej + hrubě mletý pepř
- 700 g malých brambor, podle potřeby oloupaných, uvařených doměkka a opečených na másle
- 2 šalotky
- 200 ml dobrého bílého vína
- 1 malý hnědý žampion
- 1 snítka tymiánu
- 2 bobkové listy (nemusejí být)
- 200 ml kvalitního hovězího vývaru (my jsme použili tekutý bujon v sáčku, který prodává Marks & Spencer)
- 125 g másla, změklého
- 2 lžičky hladkolisté petrželky nasekané najemno + trocha na ozdobení brambor
- 1 špetka soli
- kajenský pepř podle chuti
- trocha citronové šťávy (podle chuti)
- 1 lžička najemno nasekaného estragonu
Postup
1 Omáčka: Oloupejte šalotku a prolisujte ji lisem na česnek do bílého vína. Přidejte pokrájený žampion, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu, zredukujte na třetinu, přidejte vývar a vše zredukujte na půlku.
2 Mezitím připravte bylinkové máslo: v míse utřete máslo s petrželkou a vmíchejte sůl, kajenský pepř a citronovou šťávu.
3 Redukci bílého vína a vývaru sceďte přes jemné kovové sítko a stáhněte z tepla, prošlehejte s bylinkovým máslem a těsně před podáváním přidejte estragon.
4 Zahřejte troubu na 230 °C. Maso potřete olivovým olejem a posypte trochou hrubě mletého pepře. Dejte ho na minutu z každé strany pod nažhavený gril či na rozpálenou pánev a pak ho přeneste na mřížku postavenou v pekáčku a pečte asi 12 až 15 minut v předehřáté troubě. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odstát (můžete ho zabalit do alobalu) a podávejte nakrájený s omáčkou a brambůrkami.