Marti
Chřest s citronovou omáčkou
Chuťovečky před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- sůl
- máslo
- 40
- gramů
- ořechy vlašské
- 50
- gramů
- chřest
- 1
- kilogram
- (zelený)
- pepř černý
- (mletý)
- petržel hladkolistá
- 1
- lžíce
- (plochá, nasekaná)
- šťáva citronová
- 0,3
- decilitrů
- žloutek
- 3
- kusy
- máslo
- 150
- gramů
- (přepuštěné)
Postup
0,5 dl osolené vody svaříme společně s 20 g másla. Očištěný chřest zbavíme zaschlých konců a spodní část oloupeme. Chřest rozdělíme na čtyři díly, každý vložíme do vakuového sáčku, přidáme čtvrtinu vody s máslem a odsajeme vzduch. Sáčky vložíme do vody teplé 80 °C a při této teplotě zahříváme 10 - 12 minut.
Žloutky prošleháme s vodou, vlijeme do kovové misky, zakapeme šťávou z citronu, vše vymícháme v horké vodní lázní do zhoustnutí a pak všleháme máslo. Příliš hustou omáčku můžeme zředit trochou vody. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Ořechy nakrájené nahrubo orestujeme na zbylém másle dozlatova.
Chřest rozdělíme na talíře a přidáme omáčku, do které vmícháme těsně před podáváním nasekanou petržel. Nakonec chřest posypeme ořechy.