Jaruna
Chřest tažený v másle a olivovém oleji
Zeleninka před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 svazek (asi 500 g) zeleného chřestu
- 1 svazek bílého chřestu
- 3 lžíce hrubé mořské soli, nejlépe vločkové
- 3 lžíce krupicového cukru
- 250 ml rozpuštěného másla + navíc, je-li třeba
- 250 ml panenského olivového oleje + navíc, je-li třeba
- 3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
- hrst pažitky a čerstvé bílé pečivo k podávání
Postup
1 Z veškerého chřestu odstraňte dřevnaté konce a bílý navíc oloupejte. Chřest dejte na mřížku postavenou nad plechem či tácem a posypte solí a cukrem, výhonky přitom otáčejte, aby se pokryly ze všech stran. Nechte 15 minut stát, pak setřete sůl a cukr vlhkou utěrkou.
2 Chřest naskládejte pokud možno v jedné vrstvě do velké pánve, zalijte máslem a olejem, aby byl zcela ponořený. Je-li třeba, přidejte přiměřená množství másla a oleje a vložte česnek.
3 Na středním plameni přiveďte směs skoro k varu, pak okamžitě stáhněte oheň na slabý a prohřívejte 10–15 minut, aby chřest změkl (jde pak snadno propíchnout vidličkou).
4 Chřest vylovte a podávejte posypaný nasekanou pažitkou a doplněný čerstvým bílým pečivem.