Jaruna
Salát Nicoise
Francie před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 g malých brambor
- sůl na vaření brambor
- 250 g fazolových lusků (čerstvých nebo zmražených)
- 200 g konzervovaného tuňáka v olivovém oleji
- 4 vejce
- 1 hlávkový nebo ledový salát, rozdělený na listy
- hrst černých oliv
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
- 1 lžíci hrubozrnné, nejlépe dijonské hořčice
- 1 vrchovatou lžíci majonézy
- lžíci drceného černého pepře
- sůl podle chuti
Postup
Příprava jídla
1. Připravte brambory Nasypte je do hrnce (větší brambory rozkrojte na polovinu) a zalijte vodou svařenou v konvici. Hned ji uveďte znovu do varu a 12–15 minut vařte, aby byly brambory měkké, ale nezačaly se ještě rozpadat. Fazolové lusky mezitím našikmo nakrájejte na kousky a po pěti minutách varu brambor k nim lusky přisypte – na uvaření jim stačí osm minut.
2. Ušlehejte dresink Olej z tuňáka slijte do misky, přimíchejte k němu přísady na zálivku a ochuťte směs solí a pepřem. Prošlehejte, aby vznikl krémový dresink.
3. Uvařte vajíčka Vložte je do studené vody (aby skořápka nepraskla, propíchněte ji na kulatějším konci silnou jehlou), vodu uveďte do varu a vejce vařte zhruba šest minut. Pak je rychle zchlaďte, aby šla dobře oloupat.
4. Zkompletujte Brambory a fazole sceďte a v hrnci je dobře promíchejte s dresinkem. Asi dvě lžíce dresinku si ponechte stranou. Salátovou mísu vyložte listy salátu, doprostřed navršte brambory a fazole, navrch rozdrobte tuňáka a přidejte oloupaná a rozpůlená vajíčka. Posypte olivami a vše pokapejte zbylým dresinkem.
Kouzelná přísada:
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu; cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenkách. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. 100 g stojí okolo 17 Kč, prodává například Billa a Interspar.