Jaruna
Kitchenette - Marocký lilek
Zeleninka před téměř 11 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 4 lilky
- čerstvý mladý salátek jako rukola, špenát, ..
- 2 lžíce sezamových semínek
- špetka chilli semínek
- kozí feta sýr (můžete použít i jiný feta, ale kozí sýr je božský v této kombinaci)
- olivový olej
- sůl
- 1 citrón
- čerstvá máta
- TAHINI DRESING
- 80 g tahini pasty
- 1 velký stroužek česneku
- 1 1/2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- lžíce medu
- špetka chilli semínek
- voda
Postup
1. Předehřejte troubu na 200°C. Lilky omyjte, rozřízněte podélně a přes dužinu každé poloviny udělejte příčné řezy jako na obrázku (pokuste se neproříznout slupku). Posolte dužnatou část a položte na čistou utěrku nebo pevnější ubrousky řezem dolů na cca 10-15 minut.
2. Potřete olejem na řezu a dejte péct do trouby dokud lehce nezezlátnou a dužina nezměkne.
3. Mezitím lehce orestujte sezamová semínka na čisté pánvi do zlata a nechte vystydnout. Připravte si tahini dresink, tyčovým mixérem rozmixujte všechny ingredience do hladké emulze. Tahini je velmi hustá pasta, tak je třeba směs naředit vodou, abyste dosáhli konzistence emulze nebo dresinku… Je pravděpodobné, že na toto jídlo, dresink nevyužijete celý, ale z menšího množství se umixovat nedá, můžete ho ale pár dní uchovat v lednici.
4. Když jsou lilky upečené do měkka, nadrobte na ně sýr a dejte ještě krátce zapéct do trouby.
5. A můžete servírovat! Na velkém talíři vytvořte hnízdo salátu, vedle položte poloviny lilků, vše pokapejte dresinkem, posypejte semínky sezamu a chilli, mátou a na stranu dejte kousek citrónu. Pro mě poezie!
Sevillana před téměř 11 roky
No, minule som skúšla vyrobiť ... je to iba taká malá alchýmia :o)
www.delibety.com před téměř 11 roky
a podarilo sa?...Sevillanka...a recept nemáš? v čom to bolo ťažké? :):):)
Sevillana před téměř 11 roky
Betty, pohľadám ... podelím sa, ja som mala k tomu rešpekt a ono to bolo veľmi jednoduché. Tak som ju už prestala kupovať.
Jaruna před téměř 11 roky
Pastu jsem nesehnal, ale da se udelat ze sezamovych seminek a oleje. Tak to zkusim.
Sevillana před téměř 11 roky
Nebola som si istá či semienka opražiť, ale ÁNO a presne tak ako píšeš. Zdalo sa mi, že ešte citrón, ale to nie. A kúsok vody ak je potreba.