Kristýna Žďárská
Smetanové cuketové lasagne
Těstoviny před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 9 plátků sušených lasagní
- 1 lžíce slunečnicového oleje + trocha navíc
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 700 g cuket (přibližně 6 drobných kousků), nahrubo nastrouhaných
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 250 g ricotty
- 50 g sýra typu čedar, nastrouhaného
- 350 g rajčatové omáčky na špagety
- sůl a pepř k dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Do hrnce dejte vařit vodu a na pět minut do ní vložte lasagne, aby změkly, ale nebyly provařené. Propláchněte studenou vodu, pak zakapejte olejem, ať se vzájemně nepřilepují.
2. Mezitím ve větší pánvi rozpalte olej a osmažte na něm cibuli. Po třech minutách přidejte cukety i česnek a pokračujte v opékání, aby cukety změkly a zjasnily barvu. Vmíchejte dvě třetiny ricotty i čedaru, podle chuti osolte a opepřete. Rajčatovou omáčku dvě minuty prohřejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň.
3. Naskládejte lasagne do větší zapékací mísy: nejprve navršte polovinu cuketové směsi, pak těstoviny a poté rajčatovou omáčku. Opakujte; skončete zbytkem ricotty a čedaru. Pečte deset minut na vrchní mřížce, dokud těstoviny nezvláční a sýr nezezlátne.