Kristýna Žďárská
Pizza raz dva
Pizza před téměř 11 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 300 g hladké mouky 00
- 1 lžička soli
- 1 lžička instantního droždí
- 1 lžíce olivového oleje a trochu na pokapání
- Na rajčatovou omáčku:
- 100 ml passaty (rajčatového pyré)
- hrst čerstvé bazalky nebo 1 lžička sušené
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- sůl a pepř
- Na ozdobu:
- 125 g mozzarelly
- hrst strouhaného parmazánu
- hrst cherry rajčátek
- hrst čerstvé bazalky
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu květen 2010.
1. Do mísy proseju mouku, přidám sůl a droždí. Do důlku uprostřed naliju 200 ml teplé vody a olivový olej a vařečkou vše míchám tak dlouho, dokud v rukou nemám hladké, pružné těsto. Vyndám ho na pomoučený vál a pět minut hnětu. Na chvíli nechám těsto kynout pod utěrkou, ale není to třeba.
2. Na omáčku smíchám rajčatové pyré s bazalkou a s česnekem, osolím a opepřím. V misce ho nechám stát jen tak na stole.
3. Pokud mi těsto trochu vykynulo, znovu ho prohnětu a udělám z něho dva bochánky. Na pomoučeném válu je rozválím na dvě placky o průměru pětadvacet centimetrů, hodně tenké, protože v troubě vyběhnou. Dám je na plech vyložený pečicím papírem.
4. Troubu předehřeju na 240 °C a do nejvyššího patra dám na rošt prázdný plech nebo pekáč vzhůru nohama. Rubem lžíce rozetřu na placku omáčku, pokladu ji sýrem, rajčaty a pokapu olivovým olejem. Plech s pizzou pak položím na rozpálený plech v troubě a peču osm až deset minut. Na stole pizzu posypu čerstvou bazalkou a pokapu olejem.
TIP - Jeden bochánek dám někdy zamrazit, ale musí to být dříve, než by vykynul. Na ozdobu se dá použít cokoliv, třeba jen potřít trochu tlustší placku olejem, dát péct s větvičkou rozmarýnu a upečené potřít česnekovým máslem.
• celé • 400 g • 100 g = 6,23 Kč • v…
• 250 g • 100 g = 7,96 Kč