Marti
Hamburgery s plísňovým sýrem
Hlavní chody před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- Půl kila mletého kvalitního hovězího masa
- lžička soli, pepř a worcesterová omáčka
- 1 malá nasekaná cibule
- 50 g sýra typu brie (hermelín) nakrájejte na 4 kousky
- lístek bazalky
- půlku sušeného rajčete
- 4 překrojené žemle
- plátky rajčat
- salátové lístky a kyselé okurky
Postup
Příprava jídla
Půl kila mletého hovězího masa vyjměte z chladničky asi půl hodiny předem, aby dosáhlo pokojové teploty. Pak ho v misce promíchejte se lžičkou soli, pepřem a worcesterskou omáčkou. Přidejte 1 malou nasekanou cibuli a důkladně propracujte a prohněťte. Rozdělte na čtyři stejně velké koule. 50 g sýra typu brie (hermelín) nakrájejte na 4 kousky. Na každý kousek pak položte lístek bazalky. Do středu každé koule vmáčkněte půlku sušeného rajčete a sýr s bazalkou a obalte je masem tak, aby vznikl oválný karbanátek. Mezi dlaněmi ho zploštěte asi na výšku palce. Zapněte gril v troubě a nechte ho pět minut rozpálit. Na prostřední příčku trouby zastrčte plech. Mřížku na grilování umístěte co nejvýše a rozložte na ni hamburgery. Potřete je olejem ze sušených rajčat, osolte a opepřete. Propečený hamburger potřebuje pětiminutové grilování z každé strany. Před podáváním nechte karbanátky asi tři minuty stát, lehce překryté fólií. Plátky masa vložte do 4 překrojených žemlí, spolu s plátky rajčat, salátovými lístky a kyselými okurkami. Podávejte se studenými omáčkami.