Jaruna
Koláč s kozím sýrem a bramborami
Večeře před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g chlazeného křehkého těsta
- 25 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na plátky
- 1 střední brambora, oloupaná a na plátky
- 2 stroužky česneku, drceného
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 140 g kozího sýra s bílou plísní, na plátky
- 3 vejce
- 200 g zakysané smetany či crème fraîche
- 100 g rukoly
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Křehkým těstem vyložte koláčovou formu o průměru 23 cm. Dejte do chladničky na 30 minut. Pak těsto zakryjte pečicím papírem, zasypte suchými fazolemi a pečte 15 minut. Odstraňte papír a fazole a vraťte na 5 minut do trouby, aby těsto zezlátlo. Vyjměte a nechte vychladnout. Ztlumte troubu na 170 °C.
2 V pánvi na másle s olejem velmi zvolna opékejte dozlatova cibuli a brambory; trvá to 10–15 minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián a opékejte ještě 3 minuty. Směs rozprostřete do předpečeného koláčového korpusu a posypte sýrem. Prošlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete a zalijte směs v koláči. Pečte 30–35 minut, až zezlátne a střed začne tuhnout. Podávejte horké, ozdobené rukolou.