Jaruna
Velké celozrnné chlebánky
Chleby před asi 11 roky z www.varimezdrave.cz
Ingredience
- 350 g aktivovaného žitného kvásku
- 300 g jemné celozrnné žitné mouky
- 400-410 ml vlažné vody
- 100 g jemné celozrnné mouky žitné
- 230-250 g jemné mouky celozrnné špaldové
- 30 g slunečnicových semínek
- 20 g lněného namixovaného semínka
- 1 rovná polévková lžíce mořské soli
- 1 rovná polévková lžíce mletého kmínu
- ½ polévkové lžíce mletého koriandru
- 1 polévková lžíce koření „Horalka“ (nemusí nutně být)
- 50 g jemné celozrnné žitné nebo špaldové mouky na vál
- tuk na potření (olivový olej, nebo rozpuštěný tuk „Blesk“)
Postup
12 velkých chlebánků, které vejdou na jeden klasický plech
Ze stejného těsta, jen s větším přídavkem mouky lze připravit i tyto velké kváskové chlebánky, které se velice hodí na cesty, ale i všude tam, kde jíme chléb. Doporučuji je všem, kdo s pečením teprve začínají. Zde se naučí pracovat s těstem a získají tu správnou rutinu.
Také je zvládneme v jednom dni, pouze za větší spotřeby žitného kvásku, který si připravíme dle původního postupu, viz článek Jak začít s pečením kváskového pečiva, kde je přesně uvedeno, jak se ke kvásku dostaneme. Nebo si kvásek připravíme jakkoliv jinak, třeba přímým kvašením mouky a vody, kdo umí.
S přípravou těsta začneme tedy opět jako v postupu na chléb se srdíčky hned ráno tím, že si vyndáme již dříve udělaný kvásek z ledničky a necháme ho prohřát a vytemperovat. Většinou kolem 9 hodiny je již kvásek při pokojové teplotě a začíná produkovat opět bublinky.
V 1. kroku připravíme z uvedených množství kvásku, mouky a vody základ na těsto, které dobře v míse provzdušníme a promísíme a necháme ho přikryté utěrkou v míse kynout.
V 2. kroku, kterým pokračujeme asi tak za 4 až 4,5 hodiny přidáme nejdříve sůl, koření a semínka jak vcelku, to ta slunečnicová, tak namixovaná lněná, která pak dodají pečivu vláčnost a způsobí, že pečivo vydrží déle měkké.
Pro zpestření můžete přidat do těsta i lžíci koření Horalka. Vše dobře promícháme a nyní teprve přidáme mouky, které zapracujeme do těsta. Tímto postupem docílíme stejnoměrného rozmíchání soli a koření. Se současným přídavkem mouky by to šlo hůř. Moukou těsto zahustíme hned jak rozmícháme sůl a koření.
Chceme-li chlebánky jen čistě žitné, dáme pouze mouku žitnou (cca 360 g), jinak ji namícháme ze dvou druhů tak jak jsem uvedla. Těsto dobře rozmícháme, provzdušníme jako při zadělávání klasického kynutého těsta a setřeme ze stěn stěrkou. Povrch poprášíme mouku. Na vál si také dáme mouku a těsto z mísy vyklopíme pomocí stěrky na vál, poprášený moukou. Místa na těstě, která jsou lepivá, dodatečně také poprášíme moukou. Poté pomoučenýma rukama vytvoříme prohnětením velký bochník, který rozválíme na „šišku“ a následně rozdělíme na dva díly.
Z každé poloviny připravuji šest kousků, ale to je již na vás, kolik jich ve výsledku chcete mít. Jednotlivé kousky v rukou (opět je máme pomoučeny) zakulatíme a potřeme je nějakým tukem, olivovým olejem nebo rozpuštěným tukem Blesk. Potření tukem způsobí, že se nám chlebánky k sobě nepřipečou (tak jako se dělají klasické české buchty, které mám ještě v plánu připravit z kváskového těsta též :-) )
Chlebánky klademe na plech, vyložený papírem na pečení, a necháme někde v teplé místnosti asi tak 1 hodinu kynout.
Při kynutí je můžeme také ozdobně nakrojit nějakou formičkou na cukroví a pak je necháme dokynout. Někdy je to nakrojení po upečení vidět a někdy ne :-) Zkoušela jsem je i posypat kmínem, ale moc na povrchu nedrží, natož pak po upečení. Asi by se musely potřít ještě trošku šlehaným bílkem.
Plech s nakynutými chlebánky vložíme do trouby předehřáté na cca 190-200 °C, ale po počátečním prohřátí těsta a zapečení, zhruba tak po 15 minutách, teplotu zmírníme a pak pečeme ještě 40 minut při 175°C a dopékáme již jen při 150°C . Celková doba pečení se pohybuje dle typu trouby 60 – 70 minut. Propečení kontrolujeme vpichem jehlicí nebo rozlomením jednoho chlebánku.
Po upečení chlebánky necháme vychladnout a jen co je lze vzít do ruky, tak je z plechu i od sebe oddělíme a položíme třeba na mřížku, protože je potřeba, aby se spodní vlhkost mohla také odvětrat. To poznáte, spodní papír bude pod upečenými chlebánky mokrý.
Vychladlé pečivo pak uchováváme ve dvojí utěrce, aby neosychalo, ale mohlo také „vydýchat“…
Poznámka: Čerstvé pečivo raději nedáváme do igelitu, necháme ho do druhého dne jen v utěrkách, až je dokonale vyvětrané. Nebojte se, neoschne a když by i ano… tak jej lze rozpéci. Je pak ještě chutnější. Pak lze uchovávat zabalené do utěrky a vložené i do otevřeného igelitového sáčku, aby tam mělo mikroklima. To je rada pro ty co nemají chlebník.
Chlebánky jsou velice chutné a vhodné i pro oslabenou slinivku, však jen v přiměřeném množství a doporučuji je jíst až druhý den, ne čerstvé. Na jednu porci pouze 1 – 2 chlebánky, máme-li je jako hlavní chod, jinak svoji velikostí postačí i jeden jako doplnění k jinému pokrmu.
Zdraví strávníci se mohou najíst dle své chuti :-)
Chlebánky sice vypadají jako o něco pracnější než příprava celého jednoho bochníku, ale vyjde to nastejno, práce s nimi je také snazší než s velkým kusem těsta, které se na nás může lepit a pak v nás vzbuzovat pocit, že je těžko zvládnutelné…Menší kousky těsta se lépe zpracovávají.
Chlebánky mají navíc širší využití, hlavně tím, že je zde porce již dána předem. Mohou se také krájet na malé řezy a tvořit z nich rychlé jednohubky.