Marti
Francouzská cibulačka
Polévková smršť před asi 11 roky
Ingredience
- 500g kuchyňské žluté/bílé cibule
- 75g másla
- bobkový list
- půl lžíce bílého vinného octa na deglazování (nemusí být)
- 1dl suchého bílého vína
- 1 lžíce mouky
- 1l domácího zeleninový vývar (kuřecí)
- sůl, pepř
- tymián/šalvěj/rozmarýn
- pro zapékání
- francouzská bílá bageta
- sýt Gruyére/Comté
Postup
Cibuli krájíme na půlměsíčky, nebo na velké kostky. V hrnci rozpustíme na středním plameni máslo. Na rozpuštěné máslo vhodíme veškerou cibuli a přidáme bobkový list (v tuto chvíli můžeme přidat i další bylinky, např. tymián) a cibuli restujeme a mícháme, dokud lehce nezměkne (cca 5 min).
Snížíme plamen na „mírný“ a za občasného míchání restujeme, dokud nám nedojde trpělivost (alespoň hodinu). Cibule se má i lehce přichytit, ne ovšem připálit. Po hodině je cibulka hnědá.
Deglazování - Pomocí půl lžíce bílého vinného octa „smyjeme“ a rozpustíme chuť přichycené cibule. Není nutné. Přidáme 1dl suchého bílého vína a mícháme, dokud se téměř neodpaří (vznikne vinná redukce). Zasypeme lžící mouky a chvilku směs opékáme – cibulačka musí být jemně hustá.
Přilijeme horký vývar. Polévku ještě 0,5h až hodinu povařte, chutě se krásně spojí, rozvinou a zvýrazní. Mezitím veky zasypeme nastrouhaným Gruyérem (Švýcarsko), nebo sýrem Comté (Francie). Dáme zapéct dozlatova a dokřupava do trouby.
Plátky veky (nebo nakrájené větší kostky) položíme na cibulačku, kterou jsme předem nandali do keramické misky.