Jaruna
Savojský koláč s houbami, pršutem a chřestem
Večeře před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka
- (na vál)
- tuk
- (na vymazání)
- mouka pšeničná hladká
- 250
- gramů
- máslo
- 100
- gramů
- sůl
- 1
- špetka
- houby
- 400
- gramů
- (čerstvé)
- smetana zakysaná
- 300
- gramů
- vejce
- 2
- kusy
- chřest
- 100
- gramů
- víno bílé
- 1
- decilitr
- máslo
- 50
- gramů
- šunka pršut
- 50
- gramů
- (plátky)
- žloutek
- 1
- kus
- sůl
- 3
- špetky
Postup
Z mouky, nakrájeného másla, trošky soli a 5 dl studené vody vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odležet.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát odpovídající velikosti formy, přeneseme ho do vymazané formy a okraje zdvihneme. Povrch těsta propícháme vidličkou, zakryjeme papírem na pečení a nasypeme na něj vrstvu suchých fazolí nebo hrachu. Těsto vložíme do trouby vyhřáté
na 180 °C a pečeme asi 10 minut.
Mezitím na rozehřátém másle orestujeme očištěné a na kousky nakrájené houby. Stonky chřestu oloupeme, vložíme do 5 dl vroucí vody s bílým vínem a krátce povaříme. Vyjmeme je a necháme odkapat.
Z předpečeného těsta odstraníme papír s luštěninami, rozložíme na něj houby a chřest a vše zalijeme osolenou smetanou rozmíchanou s vejci a žloutkem. Na povrch položíme plátky pršutu a koláč pečeme 20 minut při 180 °C.