Lenka Krásová
NEJLEPŠÍ KUŘECÍ KŘÍDLA
maso před více než 5 roky z www.mycookingdiary.cz
Ingredience
- cca 20 kuřecích křídel
- 2 velké stroužky česneku
- cca 5 cm dlouhý a 2 cm široký kus zázvoru
- 2 menší stonky citrónové trávy (tu dávám poslední dobou, ale nemusí tam být)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce kečupu
- 4 lžíce sojové omáčky (nejlépe nějaké tmavší)
- 100 ml sladké chilli omáčky (používám tu od Exotic Food – Sweet chilli sauce)
- čerstvou chilli papričku podle chuti
- Ke křídlům:
- Kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 menší stroužek česneku
- čerstvé bylinky (koriandr, petrželka, pažitka, …)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- mrkev, řapíkatý celer (kdo nemá rád tak okurku) a pečivo k podávání
Postup
Nejdřív jsem si udělala marinádu na křídla. Zázvor jsem si oloupala a nastrouhala, z citrónový trávy jsem sloupla tři vrstvy odkrojila spodní měkkou bílou část a nasekala ji najemno (zbytek citrónový trávy můžete použít buď při pečení nebo třeba do vývaru). Do misky jsem si pak dala olej, kečup, sojovku, prolisovanej česnek, zázvor, sweet chilli omáčku a všechno jsem pořádně promíchala. Křídla jsem překrojila v kloubu tak, aby vznikly dvě části. Můžete odkrojit i tu třetí část bez masa (občas se prodávaj křídla už bez ní, ale s ní se líp pak držej). Nakrájený křídla jsem pak pořádně obalila v marinádě a naskládala je na plech vyloženej pečícím papírem. Křídla na plech nesypte přímo z misky, protože přebytečná omáčka se na něm pak zbytečně připaluje.
Křídla jsem pekla dohromady cca 50 minut na 200 stupňů. Na posledních patnáct minut vždycky křídla obrátím, aby se udělala kůrka i na druhý straně. Pokud máte rádi hodně připečený křídla, tak doporučuju použít na posledních pár minut funkci horký vzduch (pokud máte). Zbylou marinádu jsem nechala na plotně trošku projít varem a upečený křídla jsem v ní ještě pak trošku obalila.
Takhle připravený křídla jsem pak podávala s nakrájenou mrkví, řapíkatým celerem, pečivem a dipem z jogurtu (může být i zakysaná smetana), česneku, soli a bylinek, kterej si dochucuju podle svojí chuti (někdo má rád víc česneku, někdo víc soli, atd…).
Tak šup do kuchyně!
K.