Lenka Krásová
Salát s chobotnicí
Saláty před asi 5 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 700 g chobotnice
- 200 ml vinného octa
- 4 rajčata
- 1-2 řapíky celeru
- 1 mala cuketa
- hrst nasekané velkolisté petržele
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 citrón
Postup
1. Chobotnici omyjte, očistěte, naporcujte na jednotlivá chapadla a dejte vařit do cca 0,5 l osolené vody, kam jste přidali 200 ml vinného octa. Vařte dokud není měkká. Může to trvat přibližně 40-50 minut.
2. Mezitím rajčata spařte horkou vodou, abyste je mohli snadno zbavit slupky. Zbavené slupky je nakrájejte na kousky velké přibližně 1,5 cm a dejte do salátové mísy. Přidejte cuketu nakrájenou na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky a petržel.
3. Uvařená chapadla nakrájejte na centimetrové kousky, přidejte k zelenině, dochuťte solí, pepřem, pokapejte olejem a okyselte citrónem.
4. Servírovat salát můžete v tomto momentě, kdy je ještě vlažný, nebo vychlazený s kouskem fociaccia nebo bagety.
5. Jako předkrm toto množství bude stačit pro 6 osob, jako hlavní jídlo pro 2-3 osoby.