Linda
Rajčatovo-fenyklový gratin
Bezmasé před více než 5 roky
Ingredience
- 1–2 bulvy fenyklu, zbavené stonků, podélně rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
- 60 g crème fraîche nebo velmi tučné zakysané smetany
- 30 g tapenády z černých oliv (namísto ní lze použít najemno nasekané černé olivy smíchané s trochou oleje)
- hrst čerstvých tymiánových lístků
- 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- máslo na vymazání
- 4—5 malých oválných italských nebo jiných vyzrálých rajčat, nakrájených na 0,5cm plátky (příliš šťavnatá rajčata nechte v cedníku lehce osolená asi 15 minut vykapat)
Postup
1 Předehřejte troubu na 180°C. Fenykl povařte v páře doměkka (8–10 minut). V míse ho pak promíchejte s crème fraîche, olivovou tapenádou, polovinou tymiánu a parmazánu, osolte a opepřete.
2 Menší zapékací nádobu vymažte máslem. Dno pokryjte fenyklovou směsí. Na ni vyskládejte v překrývajících se řadách rajčata. Osolte, opepřete, posypejte zbývajícím parmazánem a tymiánem.
3 Pečte 25–30 minut, až začne sýr hněd- nout a gratin bublat. Před podáváním nechte 5 minut stát.
Zdroj: Apetit