Alice
Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu
party před více než 5 roky z www.sweetpixel.cz
Ingredience
- Na těsto:
- 300 g mouky
- 1/2 lžičky soli
- 240 g studeného másla
- 3 lžíce studené vody
- forma 30 cm
- Na náplň:
- 100 g slaniny
- 5 velkých žlutých cibulí, oloupané a nakrájené na menší kousky
- Sůl, pepř
- 2 lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
- 250 ml bílého vína
- 3 lžíce medu
- 1 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup
1. Nejprve si připravím těsto. Máslo si nakrájím na kostky a dám do elektrického mixéru. Přidám mouku a sůl a rozmixuji. Směs na těsto vyklopím na čistou plochu, přidám vodu a postupně prsty zpracuji na pevné a hladké těsto. Zabalím do potravinové fólie a aspoň na 30 minut dám do lednice.
2. Troubu předehřeji na 180°C. Těsto rozválím na tenký plát a vyložím s ním koláčovou formu o průměru cca 30 cm. Dám na 20 minut do lednice.
3. Po vytažení z lednice těsto zatížím (např. takovým způsobem, že dám fazole na pečící papír, který položím na těsto) a peču 15 minut. Poté sundám zatížení těsta a peču ještě 10 minut dozlatova.
4. Náplň si připravím tak, že plátky slaniny opeču na větší pánvi do křupava a dám stranou.
5. V pánvi nechám asi lžíci tuku ze slaniny, přidám cibule, sůl, pepř a tymián a vařím, dokud cibule nezměkne (cibule nemá zhnědnout). Za občasného míchání to trvá asi 10 minut.
6. Přidám víno a vařím na nejvyšší teplotě. Když se sníží objem vína asi na polovinu přidám med a nakrájené upečené plátky slaniny.
7. Vařím tak dlouho, až se víno skoro celé vyvaří. Sundám z vařiče a nechám vychladnout.
8. Přidám vejce a smetanu a promíchám. Cibulovou směsí naplním předpečené těsto a při teplotě 175°C peču asi 30 minut. Koláč nechám vychladnout, nakrájím na 8 dílků a podávám.