Jana Morávková
Fazolové karbanátky v rýžovém papíru
luštěniny před více než 5 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 2 hrnky do máslova uvařených fazolí (v našem receptu byly použity adzuki, ale mohou být i jiné)
- 1 větší cibule
- hrnek jakékoliv uvařené obiloviny (rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- 2 stroužky česneku
- sojová omáčka Tamari
- majoránka
- špetka tymiánu (nemusí být)
- 4-6 listů rýžového papíru
Postup
Luštěninové karbanátky byly pro nás další krok k mužským žaludkům. Zejména ty smažené v rýžovém papíru velmi potěšily jejich chuťové buňky. Když dáte na talíř takový karbanátek, po mase se nikomu stýskat nebude.
Ingredience pro 4 porce
Postup
Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova. Uvařené fazole smícháme s cibulkou, uvařenou obilovinou, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo akorát slané. Pokud jsou fazole hodně kompaktní, doporučuji hmotu lehce pomixovat tyčkovým mixérem, aby se vše lépe propojilo. Hmota by měla být akorát hustá, jako na klasické karbanátky, možná lehce mazlavější.
Plátek rýžového papíru namočíme pod kohoutkem a položíme ideálně na dřevěný vál. Po chvilce papír úplně povolí a to je okamžik, kdy do něj doprostřed dáme asi 3 lžíce hmoty.
Vnější okraje (tj. pravý a levý) rýžového papíru zahneme nahoru a vzniklé okraje přehneme zase dolů. Měl by vzniknout úhledný balíček ideálně obdelníkového tvaru.
Já tyto balíčky dávám na plech s pečícím papírem a potřu je olejem, nechám zapéct cca 10 mnt na 250°C, tak aby začal rýžový papír zlátnout.
Další možnou variantou je smažení v pánvi - Do kvalitní pánve nejlépe keramické, nebo titanové dáme vysokou vrstvu oleje asi 3-4 cm a rozpálíme ho na nejvyšší stupeň. Karbanátky klademe do oleje spojem dolů, aby se zatáhl a hmota nevytekla ven. Pečeme po obou stranách do zlatova, celou dobu je nutné mít olej hodně rozpálený.
Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami. Hotové karbanátky pokládejte na savý papír, aby se odstranil přebytečný tuk.
Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.
Karbanátky jsou výborné s jáhlovo – batátovou kaší a salátem z daikonu, který pomáhá trávit tuky. Talíř ještě doplňte o kvašenou zeleninu.
Jelikož nákyp obsahuje cibuli, ideálně by se karbanátky měly zkonzumovat do 2 hodin. Pokud jste ale zdravý, můžete si je udělat i do zásoby, jen nezapomeňte pokrm doplnit o čerstvě upravenou zeleninu.
Děti od 6 měsíců do 1 roku
Toto není vhodné jídlo pro děti do 1 roku. Pokud jsou kojené, luštěniny jim nedáváme do roka vůbec. Pokud nekojíte nebo dětem běžně dáváte maso, můžete klidně podávat i toto jídlo, ale nedávejte alespoň sůl a česnek.
Děti od 1 roku do 2 let
V ideálním případě se v tomto období dostanou poprvé k luštěninám, přičemž fazole necháváme spolu s hrachem až jako poslední. Proto raději použijte čočku či cizrnu, pokud chcete fazole, tak raději raději adzuki než jiný typ fazolí. Ale platí, že karbanátky smažené na tuku, nejsou pro takto malé děti zatím vhodné. Stejnou hmotu jim můžete dát napařit na pařáček nebo v chladném období zapéct do trouby jako prejt, jen opatrně ze solí. Pro děti odeberte a pak si dosolte svojí část. U dětí cca od 1,5 roku můžeme více osolit, můžeme přidat trochu česneku, ale raději ještě nesmažíme.
Děti od 2 let
Pokud dítě dosáhne 2 let v chladnějším období ( podzim, zima) můžete mu už malý kousek karbanátku dát. Větší děti už ho mohou konzumovat bez problému, jen se nehodí podávat v teplém počasí.