Linda
Rustikální jablečný, hruškový koláč
Sladké dobrůtky před více než 5 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 listové těsto (recept na domácí)
- 8 jablek nebo zralých hrušek
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce meruňkové marmelády
- 1 žloutek rozšlehaný s lžící vody
Postup
1. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
2. Jablka nebo hrušky, oloupané či se slupkou, rozkrojte na polovinu, odstraňte jaderníky a nakrájejte na tenké plátky. Těsto si rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl rozválejte na 3 mm tenký kruh a pokud chcete být precizní, pomocí talíře vyřízněte dokonalé kolo.
3. Dejte kolo na plech a naaranžujte na něj čtvrtinu ovoce. Můžete ho jen tak poházet, i tak bude koláč hezký. Posypejte lžící cukru a pravidelně rozmístěte malé hoblinky másla v množství jedné polévkové lžíce a okraj korpusu potřete rozšlehaným žloutkem.
4. Pečte 20-25 minut do zlata. Po vyndání z trouby, ještě za tepla, potřete ovoce marmeládou. Stejným způsobem pokračujte se zbývajícím těstem.