Karol
Makový koláč - cukrfree
Cukrfree před více než 5 roky
Ingredience
- Korpus:
- 1 hrnek jemně strouhaného kokosu
- 1 hrnek kešu
- 1 hrnek mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 1 lžíce skořice
- 100g kvalitního másla
- Náplň:
- 200 g mletého máku
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžíce másla
- šťáva z 1/2 citronu
- 250 g tučného tvarohu nebo zakysané smetany
- vanilkový extrakt
- 1 vejce
- 1 bílek
- 1 lžíce skořice
- stévie podle chuti (lze osladit zralou meruňkou)
Postup
Spodní vrstva:
Troubu předehřejeme na 160°C. V mixéru rozmixujeme kešu (případně i mandle). Rozmixované ořechy smícháme s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smícháme se změklým máslem a vytvoříme těsto. Těsto rozprostřeme na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečeme v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne. Poté necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvedneme na 175°C. Do nádoby mixéru vložíme mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii nebo meruňku) a vše společně mixujeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Poté směs ochutnáme, případně dochutíme vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. dosladíme stévií nebo meruňkou), přidáme vejce a bílek a znovu promixujeme. Hotovou směs vlijeme na vychladlé těsto a vložíme opět do trouby. Pečeme při 175°C po dobu 30 – 45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort necháme vychladnout a poté vložíme alespoň na 1,5 hod. do lednice.
Zdroj: Cukrfree