Karol
Makový koláč
Sladká tečka před více než 5 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- máslo a polohrubá mouka na formu
- 400 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 380 g krupicového cukru
- 180 g másla + na vymazání
- 2–3 lžíce mléka
- 750 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
- 3 vejce
- 35 g kukuřičného škrobu
- 150 g mletého máku
Postup
1 Troubu předehřejte na 180°C. Dno formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a strany vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
2 Z hladké mouky prosáté s kypřicím práškem, 180 g cukru a másla vypracujte drobenku. Třetinu drobenky si dejte stranou, zbylou smíchejte s mlékem, aby se spojila v těsto, a vtlačte jej na dno a stěny připravené formy. Dejte chladit na alespoň 15 minut.
3 Tvaroh a smetanu zhruba 2 minuty šlehejte, postupně zašlehejte zbývající cukr, vejce i škrob. Nakonec zlehka vmíchejte mák. Tvarohovo-makovou směs vlijte do připravené formy, posypte odloženou drobenkou a pečte 45–55 minut.