Linda
PUNJABI DAL MAKHANI
Bezmasé před více než 5 roky z www.mycookingdiary.cz
Ingredience
- Co budete potřebovat:
- 6 porcí, 20 minut příprava + 2-4 hodiny vaření + namáčení luštěnin přes noc
- Na čočkový základ:
- 350 g černé čočky
- 100 g červených fazolí (můžou být i menší červené adzuki fazolky)
- 3 bobkové listy
- 20 g oloupaného zázvoru v celku
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1/2 lžičky koření garam masala
- 1/2 lžičky koření mletý koriandr
- 1 stroužek česneku v celku
- 2 litry vody
- Na rajčatový základ:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 30 g zázvoru
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky koření garam masala
- 2 lžičky koření mletý koriandr
- 1 lžička mletého kajenského pepře
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička soli
- 2 lžíce rajčatového protlaku (kupuju Alnatura nebo Mutti)
- 400 g drcených rajčat (Mutti nebo Valfrutta)
- 150 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání 31%
- voda podle potřeby
- Na dokončení:
- trochu smetany ke šlehání na ozdobu
- čerstvě nasekaný koriandr
Postup
Postup:
Nejdřív je potřeba namočit fazole a čočku alespoň na 8 hodin do velkýho množství vody. Já to dělala přes noc a dohromady ve společný míse. Ráno jsem směs propláchla a dala do velkýho hrnce společně se vším ostatním (voda, koření, zázvor a česnek) vařit na mírnej plamen tak hodinu a půl pod pokličku. Po uvaření jsem ze směsi vyndala bobkový listy, zázvor a celej česnek.
V mezičase jsem nakrájela šalotku najemno, oloupala a nastrouhala zázvor a nasekala najemno česnek. Těsně před koncem vaření čočky a fazolí jsem v dalším hrnci začala dělat rajčatovej základ. Na oleji jsem si nechala trošku změknout šalotku, pak jsem přidala česnek a chvíli na to najemno nastrouhanej zázvor. Přibližně půl minutky jsem nechala rozvonět a pak jsem přidala všechno koření a rajčatovej protlak. Směs jsem nechala další minutu opéct a pak jsem přidala drcený rajčata a nechala přivést k varu. Ve chvíli, kdy se začal rajčatovej základ vařit, jsem přidala sůl a směs uvařený čočky a fazolí. Všechno jsem pořádně promíchala dohromady, stáhla plamen na úplný minimum a nechala vařit minimálně dvě hodiny.
Čím dýl tohle jídlo vaříte, tím líp. Když jsem se ptala přímo v Dishoomu, jak jídlo vaří, neřekli mi recept, ale že ho vaří vždycky celou noc. Když ho dělám doma, vařím ho minimálně čtyři hodiny. Na moji food akci Food Blog Market jsem ho vařila asi 8, možná 10 hodin. Čím dýl se totiž jídlo vaří, tím víc se luštěniny rozpadají a tím krémovější a plnější pak jídlo je. Pokud ho nechcete vařit tak dlouho, doporučuju během vaření vařečkou o stěny hrnce luštěniny rozmačkávat. Tím urychlíte tenhle proces.
Během vaření taky doporučuju dost často jídlem míchat, aby se nepřipálilo. Důležitý je mít plotnu na co nejnižší stupeň. Podle potřeby a hustoty jsem pak během vaření přidávala vodu a ochutnávala. Většinou přidávám ještě sůl a znovu koření – já mám totiž ráda fakt výrazný chutě, ale množství koření musí každej zvolit sám. Vždycky přidávejte všeho radši míň a postupně. Jídlo by ale mělo bejt fakt výrazný a lehce pikantní po kajenskym pepři. Po několika hodinách vaření jsem přidala máslo a nechala směs ještě pořádně provařit. Na úplný závěr jsem přidala ještě smetanu (v pokojový teplotě) a nechala finálně projít varem.
Při servírování jsem na jídlo dala ještě trochu smetany na efekt a nasekanej čerstvej koriandr.
Přílohu můžete dát ideálně buď rýži basmati nebo indickej chleba naan. V trošku víc barbarský verzi s naším českým chlebem nebo prostě jen tak samotný.
Jinak ještě malá rada..Nejlíp chutná druhej den!