Iveta
Rebarbora pod sněhem
Moučníky před téměř 6 roky
Ingredience
- Na těsto:125g hladké mouky75g másla-studeného a nakrájeného40g moučkového cukru25 g mandlové mouky1 malé vejce
- Na náplň:400g rebarbory100g moučkového cukru1 vejce100 g créme fraiche nebo tučné zakysané smetany100 ml smetany ke šlehání2 lžíce kukuřičného škrobu1-2lžičky vanilkového extraktu
- Na sněhovou čepici:3 bílkyšpetka soli150 g moučkového cukru
Postup
V robotu nebo rukama rychle zpracujte všechny ingredience na těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 min do lednice.Troubu předehřejte na 180C. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Na pomoučněném válu rozválejte těsto, přeneste do formy, vtiskněte do všch prohlubní a přebytečné kousky seřízněte. Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kus pečícího papíru, na něj nasypte fazole a dejte na 10 minut péct. Pak vyndejte a opatrně odstraňte pečící papír s fazolemi.
Zvyšte teplotu trouby na 200C. Mezitím rebarboru omyjte, odřízněte tuhé konce a nakrájejte jí na špalíky o délce asi 2cm. Rozprostřete na koláč.
Smíchejte zbylé ingredience na náplň, směsí přelijte rebarboru a uhlaďte. Koláč vraťte do trouby a pečte 30 minut.
Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh a po částech do něj zašlehejte moučkový cukr tak, aby vznikl pevný sníh.
Koláč vyndejte z trouby a teplotu snižte na 170 C. Na upečený koláč pečlivě rozetřete až do krajů ušlehaný sníh, vraťte jej do trouby a pečte ještě 30 mnut. Koláč podávejte vlažný nebo po vychladnutí.Dobrou chuť.
Iveta před téměř 6 roky
Rebarboru miluji, v kombinaci kyslá + sladký sníh je to bomba.
Tomáš před více než 5 roky
Moc mi to chutnalo :)