Karol
Hrášková polévka se ztraceným vejcem a ředkvičkami
Polévky před téměř 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 4 lžíce másla
- 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 800 g mraženého hrášku
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 8 vajec
- 4 ředkvičky
- 4–6 snítek majoránky nebo oregana
Postup
1 V hrnci na másle zpěňte jarní cibulku; trvá to asi 2 minuty. Přidejte brambory, zalijte 1,6l vroucí vody nebo zeleninového vývaru, osolte, opepřete a vařte 10–15 minut, až budou brambory měkké. Přidejte hrášek a vařte další 4 minuty. Rozmixujte ponorným mixérem.
2 V jiném hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte, opepřete a přilijte ocet. Zamíchejte a do středu víru nechte sklouznout vejce rozklepnuté do misky. Po 3–4 minutách vyjměte děrovanou naběračkou.
3 Horkou polévku nalijte do misek, posypte ředkvičkami, předem pokrájenými na tenké plátky, doprostřed dejte ztracené vejce a ozdobte čerstvými lístky majoránky nebo oregana.