Karol
Bleskový ovocný koláč s drobenkou
Sladká tečka před téměř 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 200 ml zakysané smetany
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 banán, vyzrálý, na tenká kolečka
- 700 g rybízu (mohou být i meruňky, rybíz, třešně, letní jablka...), drobného nebo nakrájeného na plátky, popřípadě rozpůleného
- 6 lžic hrubé mouky + na vysypání formy
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 balení vanilinového cukru (viz Tipy a triky)
- 100 g másla + na vymazání formy
Postup
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Suroviny na drobenku propracujte prsty. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2 V míse utřete vejce s cukrem do světla, vmíchejte smetanu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto opatrně roztáhněte pomocí stěrky po celé ploše formy, poklaďte je rovnoměrně ovocem - banánem a rybízem - a nakonec na ně rozprostřete drobenku. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).
NĚCO NAVÍC
Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.
K některým druhům ovoce, například k jablkům nebo hruškám, ladí dobře skořice, k jiným (rybízu nebo višním) je zase zajímavá vanilka – nahraďte podle použitého ovoce adekvátní část krupicového cukru v drobence vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud použijete hodně kyselé ovoce, můžete přidat do drobenky o lžíci cukru a kousek másla víc.