Linda
Žluté kuřecí curry
Paleo před asi 6 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 300 g stehenních kuřecích řízků
- 400 ml kokosového mléka
- 1 stvol citrónové trávy
- 3 lžičky žluté curry pasty *
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžíce rybí omáčky (u Whole30 nahraďte solí)
- 4 hrsti baby špenátu
- 1 hrst medvědího česneku popřípadě 1 utřený stroužek
- 2 malé cukety
- 1 chilli paprička
- 1 hrst lístků koriandru
- 1/2 limetky
Postup
Příprava: 5 minutVaření: 25 minutMnožství: 2 porce
Postup
Stehenní řízky vložte do 3 dcl studené vody smíchané s 2 dcl kokosového mléka. Přidejte žlutou curry pastu a dobře promíchejte. Pokud nemáte medvědí česnek a používáte ten klasický, přidejte ho do hrnce teď, aby se varem zmírnila jeho štiplavá chuť.
Spodní část stvolu citrónové trávy rozbijte několika údery paličky nebo rukojeti nože a trávu přeřízněte na několik kousků. Přihoďte je do hrnce k masu. Vše vařte na mírném plameni 20-25 minut, dokud maso nezměkne.
Zatímco se curry vaří, nastrouhejte si na spiralizéru cuketové nudle. Pokud doma tohoto kuchyňského pomocníka nemáte, poslouží vám velmi dobře i speciální julienne škrabka (prodává například Tescoma), případně můžete omytou cuketu včetně slupky nakrájet na tenká čtvrtkolečka a povařit je krátce s masem (stačí opravdu jen pár minut).
Z hrnce vyjměte citrónovou trávu, maso natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky a vraťte zpět do curry. Směsi trošku rozjasněte barvu přidáním lžičky kurkumy, přilijte zbytek kokosového mléka a velmi krátce povařte. Nakonec curry dochuťte rybí omáčkou, v případě Whole30 ji nahraďte troškou soli.
Vypněte plotýnku a do horkého curry přimíchejte omytý baby špenát a natrhaný medvědí česnek.
Hotové curry na talíři doplňte nakrájenou chilli papričkou, koriandrem a čtvrtkou limetky na dochucení. Podávejte horké, společně se syrovými cuketovými nudlemi. Ty mírně změknou po přidání do vařícího curry přímo na talíři.
Curry pastu seženete prakticky v každém asijském obchodě. Najdete ji i v běžném supermarketu, bohužel tam většinou mají ty s různými aditivy. Prodává se ve třech základních barvách - červená (ta je nejpálivější, ale dá se nejsnadněji sehnat), zelená a žlutá. Každá chutná malinko jinak, více či méně pálí a samozřejmě její použití ovlivní výslednou barvu pokrmu. Takže si můžete při přípravě curry s jeho barvou hrát 🙂