Karol
Vázané koláče s tvarohem a povidly
Sladká tečka před asi 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1/2 kostky droždí (21 g)
- 200 ml vlažného mléka
- 60 g krupicového cukru + 1 lžíce na kvásek
- 450 g polohrubé mouky + na podsypání
- špetka soli
- 3 žloutky
- 90 g másla, rozpuštěného
- cukr moučka na posypání
- 400 g měkkého tvarohu
- 50–70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 lžíce nastrouhané kůry z biocitronu
- 200–250 g švestkových povidel
Postup
1 Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, vmíchejte lžíci cukru a mouky a nechte vykynout. V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli a s cukrem, přilijte vykynutý kvásek a 2 žloutky rozmíchané v části mléka. Dolijte podle potřeby mléko a nakonec vlažné rozpuštěné máslo a vypracujte v robotu nebo vařečkou vláčné nelepivé těsto. Nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2 Tvaroh prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
3 Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na plát zhruba 5 mm silný a rozkrájejte na čtverce o hraně zhruba 10 x 10 cm. Rohy a okraje potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody. Na každý díl lžící naneste ochucený tvaroh, ale ne až do okrajů. Na střed tvarohu navršte lžičkou povidla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte.
4 Koláče rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Těsto potřete zbylým rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Koláče nechte vychladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete místo povidel poklást půlkami švestek, jahodami, borůvkami, malinami, meruňkami, rybízem apod. Kyselejší ovoce poprašte trochou krupicového nebo třtinového cukru.