Andreja Snejdar
Falafel
Přílohy před asi 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 šálky namočené cizrny
- 1 šálek nasekané jarní cibulky (zelená část)
- 1/2 šálku nasekané petrželky
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!)
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- větší špetka chilli
- olej na smažení
Postup
Falafel je čistě vegetariánský pokrm pocházející z Egypta. Jedná se o smažené kuličky z cizrny. Servíruje se na talíři nebo v chlebu typu pita, s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou (tahini), zeleninou apod. Je bohatý na proteiny a vitamíny.
Příprava jídla
Cizrnu namočíme přes noc, aby byla měkká ke konzumaci, ale stále křupavá. Slijeme vodu a cizrnu rozmixujeme. Do mixéru poté přidáme nasekanou cibulku, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Tvarujeme kuličky (placičky) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Smažíme ve velké vrstvě oleje na středním plameni dozlatova. Podáváme v pita chlebu, tortille, arabském chlebu s cous cous salátem nebo jen s bramborami, zeleninou a sojanézou nebo bílým jogurtem.