Andreja Snejdar
Strouhaná buchta
Pečeme sladké před asi 6 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- Těsto: 250 g máslo
- 150 g cukr moučka
- 1 ks žloutek
- 3 lžíce mléko
- 400 g hladká mouka
- 1 sáček kypřicí prášek
- 30 g kakao
- Tvarohová náplň:
- 4 ks bílek
- 200 g cukr moučka
- 500 g tvaroh
- 3 ks žloutek
- 1 lžíce solamyl nebo gustin
- 5 lžic mléko
Postup
Nejprve si připravte těsto. Máslo utřete s cukrem a poté zapracujte žloutek a mléko. Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem, přidejte k máslové hmotě a vypracujte pevné těsto (můžete nechat pracovat robota a třecí metlu).
Těsto rozdělte na dvě části (cca na poloviny, ale jedna může být větší a tu použijte na spodek buchty), z každé vytvarujte váleček, zabalte do fólie a dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.
Rozpalte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
Na náplň nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse smíchejte tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl/gustin a mléko. Sníh opatrně zamíchejte do tvarohové směsi.
Velký plech (30 x 40 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo plech lehce namočte a vyložte pečicím papírem). Z mrazáku vyndejte jeden váleček těsta (máte-li různě velké, vezměte ten větší) a nastrouhejte ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkejte.
Náplň nalijte na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouhejte druhou půlku těsta (je lepší si tak třetinu těsta nastrouhat mimo a prsty ho pak přesnést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).
Pečte v troubě asi 30–40 minut, pak otevřete dvířka a nechte v troubě zcela vychladnout.