Karol
Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením
Polévky před asi 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 květák
- 2 fenykly
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 3 střední brambory
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 konzerva cizrny nebo ekvivalent uvařené sušené
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky sladké či pálivé papriky
- chilli podle chuti
- 1 lžička semínek koriandru
- špetka kurkumy
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky fenyklu
- 1/2 lžičky mletého závoru
- 250 ml sladké smetany
- hrst hladkolisté petržele (vyzkoušejte i mátu a koriandr)
Postup
1.
Předehřejte troubu na 200°C. Všechnu zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy velké přibližně 2 cm a položte na velký plech. Přidejte i vařenou propláchnutou cizrnu, pokapejte olivovým olejem, posypejte kořením, solí, promíchejte a dejte do trouby péct do zlata přibližně na 25 min.
2.
Část pečeného květáku a cizrny si odložte stranou. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj zbylou zeleninu. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujte polévku na jemný krém. Na závěr ještě přidejte smetanu na zjemnění, prohřejte a můžete servírovat posypanou pečeným květákem, cizrnou, čerstvými bylinkami a třeba i špetkou marockého koření.