Karol
Císařský trhanec
Sladká tečka před asi 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 100g rozinek, propláchnutých
- 60ml rumu tuzemáku nebo třešňovice
- 250g hladké mouky
- 6 vajec, žloutky a bílky oddělené
- 350–400ml mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 50g másla
- moučkový cukr na posypání
- švestkový kompot k podávání
Postup
1 Rozinky nasypte do malého kastrůlku, zalijte alkoholem, zahřejte a nechte 15 minut odstát, aby pěkně nasákly.
2 Mouku vsypte do mísy, přidejte žloutky rozšlehané v trošce mléka, cukr, vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku a citronovou kůru. Přilijte zbylé mléko a vše prošlehejte na hladké těstíčko.
3 Bílky ušlehejte dotuha a zlehka je vmíchejte k těstu.
4 Troubu předehřejte na 200°C. Máslo rozehřejte ve větší pánvi vhodné do trouby. Vlijte těstíčko, počkejte pár minut a posypte macerovanými rozinkami. Když je trhanec zespodu opečený dozlatova, potrhejte jej vidličkou, načechrejte a dejte dopéct na 5–7 minut do trouby. Podávejte se švestkovým kompotem.