Karol
Bezlepkový kurkumový cheesecake s pekanovými ořechy v karamelu
Sladká tečka před asi 6 roky z www.devceuplotny.cz
Ingredience
- Korpus
- 150 g pekanových ořechů
- 100 g strouhaného kokosu
- 80 g másla
- Náplň
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 250 g krémového sýra (použila jsem Lučinu)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 3 velká vejce (nebo 3 menší a jeden žloutek navíc)
- 120 g třtinového nebo kokosového cukru
- 2 zarovnané lžíce kurkumy
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- Pekanové ořechy v karamelu
- 50 g pekanových ořechů
- 70 g cukru krupice
Postup
Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
V mixéru smíchejte pekany a kokos a rozemelte najemno. Máslo rozpusťte, promíchejte s ořechovou směsí a natlačte ji na dno formy. Dejte ztuhnout do lednice asi na půl hodiny.
Suroviny na cheesecake vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny předem, aby přišly do pokojové teploty.
V míse smíchejte tvaroh, krémový sýr, cukr, koření, sůl a mixujte několik minut, dokud se vše nespojí. Poté vmíchejte smetanu. Nakonec po jednom přidávejte vejce a opatrně míchejte. Do cheesecaku se nesmí dostat příliš moc vzduchových bublinek, proto mixujte na nejnižší rychlost.
Troubu předehřejte na 155 stupňů a na spodní příčku umístěte hluboký plech plný vody. Tím se cheesecake při pečení nevysuší, ale zůstane krásně krémový.
Náplň nalijte do formy a pečte 30 - 35 minut. Cheesecake bude vypadat trochu nedopečeně, ale nebojte, ještě ztuhne. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechejte koláč ještě hodinu v troubě.
Pak ho přemístěte do lednice nejméně na 5 hodin, kde ztuhne.
Karamel. Do hrnce dejte cukr a při mírné teplotě nechejte zkaramelizovat. Nemíchejte, jinak se v něm vytvoří hrudky. Na plech vyložený pečicím papírem nasypejte ořechy a zalijte karamelem. Po ztuhnutí nasekejte nahrubo.
Vychlazený cheesecake vyjměte z formy (bočnici odstraníte pomocí tenkého nože), posypejte karamelem a můžete servírovat.