Karol
BABIČČIN CHALUPÁŘSKÝ KOLÁČ
Sladká tečka před asi 6 roky z www.smoothcooking.cz
Ingredience
- Velký plech:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 kypřící prášky do pečiva
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 6 lžic cukru
- 12-16 ks jablek, skořice, cukr, vanilkový cukr a 50 g másla
- strouhanka
Postup
Doba přípravy: 15 minut (30 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 20
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
Přidáme kypřící prášek.
A rukou promícháme a jakoby načechráme.
Dále přidáme máslo.
A plech vytřeme obalem. Stačí vytřít a tím vymazat, ale nevysypáváme moukou.
Přidáme ještě cukr.
A také jogurt. Nějaký hustý, smetanový.
A ještě špetku soli.
A celé zpracujeme do tuhého těsta.
To dáme vychladit na 30 minut do lednice.
Pomoučíme si vál.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny.
A jednu půlku rozválíme.
Těsto přendáme na plech a rozprostřeme do okrajů. Babička na to má tento vychytaný váleček, ale jde to i rukama.
Těsto posypeme strouhankou.Ta absorbuje šťávu z jablek a spodek těsta nebude rozmáčený.
Oloupeme si jablka.
A zbavíme jadřinců.
Jablka pokrájíme na plátky. Babička doporučuje plátky, protože, když se jablka nastrouhají, tak pustí hodně šťávy a koláč nebude tak šťavnatý.
Jablka poklademe na těsto.
Posypeme trochou cukru.
Také vanilkovým cukrem.
A nakonec ještě skořicí.
Na vrch jablek nakrájíme kousíčky másla.
Nyní si vyválíme druhou placku.
A tu přesuneme na plech.
Utěsníme okraje.
Troubu si rozpálíme na 170 stupňů a pečeme cca 30 minut.