Jarka Jelinkova
Čokoládové řezy s rybízem
Má oblíbená jídla před asi 6 roky z www.mimibazar.cz
Ingredience
- Korpus: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 190 g polohrubé mouky, 2 PL kakaa, ½ prášku do pečiva, 5 PL oleje, 5 PL horké vody. Rybízová náplň: rozmražený rybíz, 120 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinkové prášky. Krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 180 g zakysané smetany, 70 g cukru moučka, 170 ml smetany ke šlehání, 3 želatinové plátky. Poleva: 100 g hořké čokolády, 80 ml smetany ke šlehání. Dále: 1 velké balení dětských piškotů.
Postup
Korpus: Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbývajícím cukrem a horkou vodou vyšleháme do pěny, přiléváme olej, vmícháme prosátou mouku s práškem a kakaem, nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto natřeme na vymazaný a vysypaný plech 30 x 40 cm a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Necháme vychladnout.
Rybíz nasypeme do odměrky a podle toho, kolik ho máme, přizpůsobíme množství cukru a pudinku. (Na 1 litr rybízu jsem dala 120 g cukru a 2 pudinkové prášky, rozmíchané ve 200 ml vody.) Rybíz s cukrem přivedeme k varu, vlijeme pudink a 1 minutu povaříme. Horké rozetřeme na korpus, hned poklademe piškoty jeden vedle druhého a necháme vychladnout.
Ze smetany ke šlehání si odlijeme 80 ml, zbytek vyšleháme. Tvaroh, zakysanou smetanu a cukr krátce prošleháme, vmícháme šlehačku a vlijeme rozpuštěné želatinové plátky. Krém natřeme na piškoty.
Do odložené smetany nalámeme na kostičky čokoládu a ve vodní lázni dobře rozmícháme, polijeme moučník a lžící promícháme s krémem. Necháme ztuhnout v ledničce do druhého dne.