Jarka Jelinkova
Mandlové šlehačkové řezy
Má oblíbená jídla před asi 6 roky z www.mimibazar.cz
Ingredience
- Korpus: 120 g změklého másla, 140 g cukru moučka, 4 vejce a 2 bílky ( pokud máte navíc), 6 lžic mléka, 140 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 270 g cukru krupice, mandlové lupínky.****Dále: 1 Rama cremefine ke šlehání (nebo smetana ke šlehání a ztužovač šlehačky), rozmražené jahody (nebo co máte, okapané mandarinky z kompotu,.....)
Postup
Vyšleháme do pěny žloutky s moučkovým cukrem a máslem, přidáme mléko, vmícháme prosátou mouku s práškem a pokud máme přebytečné bílky, našleháme z nich sníh a vmícháme ho do těsta. Není to nutné, ale je to s nimi lepší. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem. Ze 4 bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh, natřeme na těsto, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 180°C.
Vychladlý korpus rozkrojíme na polovinu, vzniknou 2 díly o rozměrech 30 x 20 cm. Jeden díl natřeme ušlehanou šlehačkou, poklademe jahodami. Druhou půlku korpusu nakrájíme na 12 dílků, naskládáme nahoru a dokrájíme. Nakonec lehce pocukrujeme.
Dort se dělá podobně, jenom se peče ve dvou dortových formách nebo dvakrát po sobě a pak se spojí šlehačkou. S ovocem nám to chutná víc, ale v původním receptu jsou 2 šlehačky a bez ovoce.