Klára Matulková
Lasagne pro úplné začátečníky
Hlavní jídla před více než 6 roky z www.labuznik.cz
Ingredience
- balíček plátků na lasagně
- cca 1 kg mleté hovězí
- 2-3 velké cibule
- 2-3 stroužky česneku
- konzerva (radší dvě) naložených celých rajčat (samozřejmě můžeš udělat i z čerstvých, ale je to opět zbytečná práce navíc)
- rajčatový protlak
- koření italské (oregano, bazalka, tymián)
- sůl, pepř
- 200 gramů nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)
- 1 litr polotučného mléka (při téhle kalorické bombě je to už stejnak šuma fuk)
- nastrouná půlka muškátového ořechu (správna kuchařka nikdy nepoužívá ten prášek, co prodávají, nemá to správné aroma, takže struhadéko a celý oříšek a pozor na nehty)
- cca 1/4 másla
- dvě čajové lžice olivového oleje (se zavřenýma očima obyčejný olej)
- malý šálek hladké mouky
- špetka soli a pepře
Postup
Příprava směsi masa:
Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme do mírně zlatova na velké pánvi, kam postupně přidáváme ostatní suroviny: mleté maso, které se musí uzavřít a oddělit od sebe, až se oddělí, tak přidej konzervu celých rajčat, 1 rajský protlak, bylinky dle chuti, sůl a pepř. Provaříme, ochutnáme a odstavíme.
Příprava bešamelu:
Na mírném (!) ohni v kastrůlku rozpustíme máslo a dvě polévkové lžice olivového oleje. Nastrouháme muškátový oříšek a dáme do másla a rychle přidáme 3 lžice hladké mouky a rozmícháme. Jestě tam přidej trošku soli a pepře. (Všechno měj po ruce jde o vteřiny, aby se nám nic nepřipálilo, muškátový ořech by zhořknul).
Začneme po malých částech přilévat mléko a metličkou mícháme a to svižně, směs musí houstnout - ale jde to pomalu! Dle potřeb přidáváme mouku - velmi málo a to nejlépe přes sítko, aby nevznikly hrudky. Stále mícháme jak o život. Takto pokračujeme, až nám nezbyde mléko. Příprava dobrého bešamělu chce trpělivost, nesmí se podléhat panice, když směs nehoustne, ale jen přidat špetku mouky - ale nepřehánět. Tím, jak se mléko ohřívá, tak i pomalu houstne. Konzistence by měla být asi hustá jako sladké Salko. (Případné hrudky ostraníš svižným mícháním metličkou). A ještě, vlastně by to nemělo absolutně projít varem, ale mělo by to být celou dobu v teplotě těsně před varem, má to tendence připalovat se na dno a proto to svižné míchání. Odstavíš z plotny a jdeme do finále…
Lasagne:
Tak a teď si připravíme vyšší zapékací misku, dno vytřeme kouskem másla nebo oliv. olejem. První vrstva budou plátky na lasagně. Vyložíme a rozprostřeme na ní masovou směs (asi tak 1 cm, ale musíš i trošku odhanout - na kolik vrstev máš směs i bešamel), polijeme bešamelem a posypeme sýrem. Dáme druhou vrstvu těstovinových plátků, maso, bešamel a sýr. Takto pokračujeme až do úplného vyčerpání (ingrediencí, ne sil). Poslední vrstva je vrstva masa, bešamelu a sýru. Vložíme do středně vyhřáté trouby a tak hodinku necháme na 180°C v troubě.
Pak už instrukce nepotřebuješ Nejlepší lasagně jsou ale až druhý den, kdy se to všechno do sebe vsákne, propojí a dobře se to porcuje. Mňam. Hodně štěstí a očekávám reportáž z přípravy.