Klára Matulková
Zapečené chlebíčky s česnekem
Hlavní jídla před více než 6 roky z navodynapady.cz
Ingredience
- 3 hlavy většího česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1 chléb bílý nebo černý – výběr je jen na vás
- 1 hrnek nastrouhaného sýra
- 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
- špetku soli na dochucení
Postup
První věc, kterou musíte udělat, je vyndat máslo z chladničky a nechat ho změknout při pokojové teplotě. Následně si nechám nahřát troubu na 170 °C.
Česnek si očistíme a z vrchní strany kousek odřízneme tak, abychom viděli jednotlivé stroužky.
Na plech si dáme alobal, který potřeme olivovým olejem a poklademe česnek. Pečeme asi 50 minut při 170 ° C. Česnek nám pečením změkne a nabude úplně jinou chuť než když je čerstvý.
Když je česnek upečený, necháme ho vychladnout. Pak česnek očistíme, nadrobno pokrájíme a smícháme ho s nastrouhaným sýrem, máslem a petrželkou.
Pokud potřebujete dochutit, přidejte špetku soli
Chléb si nakrájíme na plátky a každý kus potřeme připravenou směsí.
Takto připravený chléb poklademe na vymazaný plech a necháme péct 3-4 minuty při teplotě 240 ° C.
Když už necháváte zapéct chléb a máte k dispozici na své troubě funkci gril, použijte ji. Chléb bude chutnější a pěkně se propeče.