Klára Matulková
Skořicové sušenky
Pečení před asi 6 roky z www.magdalenka.cz
Ingredience
- 150 g másla
- 100 g medu
- 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
- 2 vejce
- 550 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice nebo krystal
- 1/2 lžičky skořice
Postup
1. Prosejeme mouku se skořicí a kypřícím práškem do mísy a promícháme cukrem.
2. Přidáme máslo rozkrájené na kostičky. Mouku s máslem mneme mezi prsty tak dlouho, až bude směs vypadat jako drobenka.
3. Do zvláštní nádoby rozklepneme vajíčka a rozšleháme je vidličkou. Přidáme med a rozmícháme spolu s vejci. Pokud je med lehce ohřátý, pomůže nám pak při rozpouštění másla v těstě. S hmotou se pak pracuje mnohem snáze. Doporučuji!
4. Do těsta uděláme jamku a vlijeme vaječnou směs. Všechno řádně propracujeme, až nám vznikne hladký bochánek těsta.
5. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočinout v ledničce. Výborné jsou sušenky, pokud těsto odpočívá přes noc do druhého dne.Pak těsto vyjmeme z ledničky tak půl hodiny předem, aby trochu povolilo, jinak je tvrdé jak kámen)
6. Moukou poprášíme vál a rozválíme plát silný asi půl centimetru. Tvořítky vykrajujeme různé tvary, dbáme na podobnou velikost, aby se při pečení pekly všechny rovnoměrně a stejně dlouho. Můžeme dozdobit mandlemi, oříšky, čokoládou apod.
7. Pečeme v předehřáté troubě asi na 150 – 180° C dozlatova. Trvá to jen několik minut, tak je hlídejte, ať se Vám nespálí. Po vytažení z trouby přeneseme špachtličkou sušenky na drátěnou spirálu. Sušenky vychladnou a ztvrdnou.