Klára Matulková
Pohankové galetky se šunkou a vejcem
Hlavní jídla před více než 6 roky z www.ditap.cz
Ingredience
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- 150 g pohankové mouky
- špetka soli
- rostlinný olej nebo přepuštěné máslo na opékání palačinek
- Na náplň 1 palačinky:
- 15 g sýru Gruyére nebo Comte
- 1 vejce
- 25 g šunky
- čerstvě mletý pepř
Postup
15-20 galetekPříprava 20 minOdležení přes nocOpékání 20 min
Mléko promíchám s vejci, přisypu pohankovou mouku a sůl, promíchám a nechám přes noc odpočinout v lednici.
Ráno těsto vyndám a nechám ho dojít na pokojovou teplotu.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a nechám ji na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi a smažím 2–3 minuty.
Když je povrch galetky suchý, posypu ho sýrem a na sýr rozklepnu vejce. Nakonec ještě přidám natrhanou šunku. Přikryju pánev pokličkou, aby sýr roztekl a bílek ztuhnul. Odkryju pánev, přeložím okraje galetky do středu, opatrně přendám na talíř a posypu pepřem. Totéž udělám se zbytkem těsta. Čas od času těsto promíchám, pohanková mouka ráda klesá ke dnu.